de Magie van ondernemen

Gepubliceerd op 03-09-2018

"Ik ga naar school en wordt ondernemer. Waarin dat weet ik niet maar ik wil gewoon een zaak hebben in iets en daarmee geld verdienen!" 

Dat hebben wij, Funtrepreneurs, maar al te vaak gehoord. Zonder besef van wat nodig is, kwaliteiten die je moet uitvergroten en een kans moet geven om te ontwikkelen.

Waar draait het om in ondernemerschap? Dat is volledig afhankelijk van de business waar je je in begeeft. Ben je zelfstandige in de zorg dan zul je goede zorg moeten verlenen om je business naast het onderhouden ook te kunnen vergroten. Ben je een salestijger en moet je het hebben van je verkoopkwaliteiten, dan zul je die moeten bijschaven. Sprekend voorbeeld is die van de oude en de jonge houthakker. Beide aangesteld om de populatie binnen hun bos op peil te houden. Beiden met dezelfde basiskennis, maar de één behept met vechtlust en de ander met ervaring. Dit is dat verhaal:

Een houthakker werkte al jaren als houthakker, hij ging met zijn bijl de bossen in en zorgde er zo voor dat de populatie van de bomen op peil bleven en dat de lokale timmerman dagelijks voorzien werd van hout. De houthakker was al behoorlijk op leeftijd, ondanks dat had hij elke dag voldoening van zijn harde werken. Zijn zonen wilden later net zo worden als hij, ferme houthakkers en toen ze allebei oud genoeg waren om het vak van hun vader te leren, nam hij ze mee het bos in.

Ze zochten een plek uit met bomen die gerooid moesten worden en pa gaf beide zoons een bijl. Hij zei:" We gaan er een wedstrijdje van maken, jullie beiden tegen mij!" en dat gebeurde ook.  Vader houthakker liep 200 meter verder en toen hij op zijn vingers floot begonnen beide zoons te hakken alsof hun leven er vanaf hing.  Hakken, hakken, hakken, de splinters vlogen in het rond en ze wisten niet van ophouden.  Het gekke was,  iedere keer dat ze keken, leek het alsf hun vader rustig op een boomstronk zat te kijken hoe hard zij aan het werk waren.  Ze namen geen tijd voor pauze, ze werkten onvermoeid door. Totdat om 17.00 uur opnieuw een fluitsignaal van vader houthakker klonk.

De jongens gooide het bijltje er bij neer, zwetend en vermoeid hadden ze die dag samen wel 8 bomen geveld. Een hels karwei. Ze waren vol overtuiging dat ze gewonnen hadden omdat vader, iedere keer dat ze keken, rustig op een stronk leek te zitten.

"Pap, wij hebben er 8 omgehakt!" riepen ze, " Hoeveel heb jij er?"   

"Jongens, zei de houthakker ik heb er in mijn ééntje 12 omgehakt!" 

Vol ongeloof keken de jongens naar de stapel met bomen van hun vader, inderdaad, hij had er 12 omgehakt.  Volledig verslagen vroegen ze hem hoe hij dat voor elkaar gekregen had, omdat ze er van overtuigd waren dat hij regelmatig had zitten rusten.

De vader vertelde hen zijn geheim:"Iedere keer, dat ik ogenschijnlijk zat te rusten, was ik mijn bijl aan het slijpen." zei hij, "Als ik en mijn bijl scherp zijn, hebben wij meer succes en maakt dat het werk een stuk lichter." 

Moraal van het verhaal? Hocus Focus is de magie, stel jezelf en de gereedschappen die je hebt op scherp. Weet waar je kracht vandaan komt en nut die gave uit. Weet dat je soms andere kwaliteiten moet ontwikkelen om nog betere resultaten te behalen. En sta open voor een verbeteroptie die je door een ander wordt aangereikt.

Funtrepreneurs, zorgen ervoor dat jouw bijltje geslepen wordt. We zetten je op scherp. Daarnaast zorgen we ervoor dat je met veel meer plezier, je gewone werk kan doen zodat je het langer dan anderen kunt volhouden. Wetende dat ondernemerskwaliteiten aanvullend gereedschap is op het vak wat je hebt.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op: Bart@funtrepreneurs.com

14040301134a1a4a38d9db9e3a6b2bad520c842d29.jpg